Christian BordianuWritten by

Dr. Bordianu Christian: De ce o igienă orală bună este echivalentă cu o viață sănătoasă.

Cluj, Dentist tips| Views: 1693

După ultimele studii, 80% dintre români au probleme dentare, 40% dintre copii au placă bacteriană microbiană semnificativă, 75% dintre copii au carii pe dinții temporari și 88% din dinții permanenți sunt afectați de carii, ceea ce înseamnă că avem o societate în devenire care deja se confruntă cu afecțiuni importante ale cavității orale.

De ce? Pentru că orice se consumă trece prima dată prin cavitatea orală, iar dacă gura conține bacterii, de fiecare dată când se mănâncăm ceva aceste bacterii sunt introduse în corp, organismul devenind mai putin sănătos și mai susceptibil unor boli.

A menține o igienă dentară bună este una dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facă fiecare persoană, fiind o rutină zilnică ce nu trebuie să lipsească. Dinții sănătoși nu reprezintă doar estetică, a arăta bine, ci și a vorbi cursiv, a avea o mușcătura corectă, etc.

Între vizitele regulate la medicul stomatolog, fiecare dintre noi trebuie să învețe câțiva pași pentru evitarea dezvoltării cariilor, infecțiilor gingivale și a altor probleme dentare:

1. Periajul corect efectuat de 2 ori pe zi +folosirea aței dentare

2. Adoptarea unei diete echilibrate, fără băuturi acide în exces care afectează calitatea smalțului dentar

3. Folosirea produselor dentare care conțin fluor

4. Clătirea cu apă de gură după fiecare periaj, care are rolul de a curăta întreagă cavitate orală, nu doar dinții .

De ce este atât de importantă igiena dentară ?

1. Aspectul

Igiena dentară bună păstrează un aspect plăcut, dinții fiind printre principalele lucruri observate atunci când faceți cunoștință cu persoane noi.

2. Mirosul

Igiena dentară precară duce în cele din urmă la o respirație urat mirositare. Din păcate , puțini realizează că au acest miros. Pentru a evita acest aspect, utilizați ața dentară cel puțin o dată pe zi, spălați-va pe dinți de 2 ori pe zi și după fiecare masă sau gustare. În cazul în care mirosul neplăcut persistă, adresați-va medicului stomatolog.

3. Infecții gingivale

Apariția gingiviei poate fi cauzată de deficiențe grave a igienei orale, acestea cauzând dureri dentare și într-un final chiar pierderea dinților într-un stadiu mai evoluat al bolii.

După toate cele enumerate mai sus, mai pot adaugă faptul că lipsa igienei dentare și acumularea tartrului pe suprafață dinților poate duce, din cauza sangerarilor gingivale și a migrării bacteriilor pe cale sanguină, la infecții și inflamații “la distanță” cu afectarea gravă a diferitelor sisteme, cum ar fi:

 • boli cardiace: pacienții cu probleme parodontale sunt predispuși de 2 ori mai mult la apariția bolior cardiace și la un nivel crescut al colesterolului în sânge
 • diabet: 95% dintre diabetici au și probleme parodontale;
 • arteroscleroză: prezența bacteriilor parodontale în sânge cresc riscul de blocaj al arterelor ce alimentează miocardul( mușchiul inimii), deci riscul de infarct miocardic crește cu 50%;
 •  probleme respiratorii;
 • disfuncții erectile: prin inflamatia vaselor sanguine este perturbată circulația sangvină, așa încât s-a observat că bărbații cu probleme parodontale au de 7 ori mai multe experiențe de disfuncție erectilă.

Îmi doresc că în urmă citirii acestui articol, să va fi convins că merită efortul de a va spală dinții corect, zilnic, de cel puțin 2 ori!

Dr. Bordianu Christian, medic stomatolog – competență în implantologie orală.

Mai multe informatii despre Christian poti gasi pe pagina lui de facebook!

Programari: 0745 946 390

Spread the love!
 •  
 • 115
 •  
 •  
  115
  Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *