Dr. Bianca IugaWritten by

Fațete dentare sau albire dentară? Dr. stomatolog Bianca Iuga îți răspunde!

Cluj, Dentist tips, Slider, Uncategorized| Views: 2020

Ca și medic stomatolog, aud foarte des în rândul pacienților mei:

Vreau dinți albi și frumoși! Ce ar trebui să fac? Fațete sau albire dentară ?

Este foarte greu de răspuns la această întrebare pentru că prea puțini oameni au dinți perfecți, și atunci am putea spune că putem recomandă tuturor fațetele ceramice pentru a obține perfecțiunea.

Eu personal  recomand fațetele doar atunci când dinții prezintă obturații (plombe) mari și vizibile, când sunt abrazați (tociți), când avem nevoie de corecții estetice după tratamentele ortodontice pentru închiderea spațiilor sau când prezintă modificări de culoare care nu pot fi rezolvate prin albire dentară.

Un exemplu ar putea fi cel din imaginea de mai jos:

Realizarea și aplicarea fațetelor este poate una din cele mai migăloase manopere atât pentru tehnician cât și pentru medic.

 Fațetele pot să fie divizate în Directe și Indirecte

 1. Directe : realizate de medic în cabinet din materialul de obturație/plombă. Acest material îmbătrânește în timp, modificandu-și culoarea, iar realizarea lor este destul de dificilă. Se indică într-un număr foarte limitat de situații. Au avantajul că sunt mult mai ieftine dar durata lor de viață este de doar câțiva ani, în funcție de calitatea igienei pacientului și de obiceiurile alimentare ale acestuia.
 2. Indirecte : realizate de tehnician în laborator. Acestea se mai împart în 2 subcategorii: compozite sau ceramice.

Fațetele indirecte compozite

Au avantajul prețului mai scăzut și a posibilității corecțiilor în caz de fractură, dar nu sunt la fel de estetice că și cele ceramice.

Fațetele indirecte ceramice

Astea sunt cele mai estetice restaurări. Pot să redea exact anatomia și culorile naturale ale dinților. Sunt practic că niște bijuterii menite să ne înfrumusețeze zâmbetul. Prepararea sau șlefuirea dinților este de obicei minimă sau inexistentă dar poate implică indepartea unui strat de 0.2-0.7 mm din suprafață dentară pentru a crea spațiu necesar viitoarei restaurări.

Fațetele fără preparare (no prep) se indică doar în anumite situații, dacă tehnic se poate realiza acest lucru. Medicul dumneavoastră stomatolog va poate explica dacă este posibilă realizarea și aplicarea unor fațete no prep sau a celor convenționale care implică prepararea dinților.

Aplicarea fațetelor ceramice se face în felul următor:

Decizia de a alege între fațete sau albire trebuie să fie una de comun acord și cel mai important este să înțelegeți exact tratamentul și consecințele acestuia.

De reținut:

  • Daca nu sunt aplicate cum trebuie, albirile dentare repetate pot să ducă la distrugerea smalțului dentar. În funcție de metoda aleasă și de concentrația substanței folosite, medicul dentist vă va indica la ce intervale de timp puteți repeta albirea, și dacă este posibil sau nu ca prin albire să ajungem la culoarea dorită.
 • Aplicarea unor fațete este o manoperă ireversibilă dar repetabilă. Fațetele dentare au risc mai mare de fractură decât dintele natural deoarece ceramică este casantă, de aceea trebuie să aveți grijă cum le utilizați pentru  a preveni diverse accidente. De asemenea, e important să aveți o igienă foarte bună pentru a preveni apariția cariilor și să faceți controale regulate la 6 luni.

Pentru programări, pe Bianca o găsiți la DentComplet, strada Louis Pasteur nr. 60, Cluj-Napoca. 0741 263 646.

Dacă ai orice fel de întrebări pentru Bianca, te rugăm să le lași în comentarii și vei primi un răspuns cât mai repede posibil!

Mulțumim pentru atenție,

Echipa Perfect smiles

Spread the love!
 •  
 • 61
 •  
 •  
  61
  Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *