Ioana BadarinzaWritten by

Dr. Ioana Bădărînză despre periajul corect de la “roșu la alb” și cum să scapi de placa bacteriană

Cluj, Dentist tips, Slider| Views: 1397

De câte ori să ne spălăm dinții pe parcursul unei zile? Când este cel mai important să ne spălăm pe dinți și cât timp? Cum ne periem corect dinții și cu ce?

Sunt doar cateva dintre întrebările frecvent adresate de pacienți. Este foarte important să ne spălăm dinții de minim două ori pe zi: dimineața, dar mai ales seara! De ce accentuez seara? Deoarece noaptea, pe parcursul somnului, secreția salivară scade, odată cu ea scăzând și protecția smalțului de către salivă. Așadar, dacă mergem la somn fără a ne peria dinții, bacteriile vor rămâne un timp mai îndelungat pe suprafață dinților cauzând astfel acizi care vor demineraliza smalțul și vor duce în final la apariția cariilor.

Cum realizăm un periaj corect?

Tehnica este cea mai importantă când vine vorba de eficiența unei igienizari dentare. Prea puțin contează periuța de dinți, cât contează corectitudinea unui periaj dentar. Așadar va voi spune o regulă simplă, explicată doar în câteva cuvinte :

întotdeauna periajul se face de la “roșu la alb”.

Adică de la gingie spre dinte. In videoul de mai jos poți vedea în 30 de secunde exact cum ar trebui facut:

Ce se întâmplă dacă facem această mișcare invers?

Vom introduce toate bacteriile de pe dinți, în gingie, ducând la apariția inflamației gingivale. Trebuie să periem atât suprafețele vizibile ale dinților, cât și cele din interior, care nu se văd. Nu trebuie uitate nici suprafețele pe care mestecam (molari și premolari), unde mișcările vor fi înainte și înapoi. Pentru a va testa eficiența unui periaj într -un mod distractiv, puteți achiziționa de la orice farmacie, un indicator de placă bacteriană. Sunt niște pastiluțe moi, colorate, care trebuie mestecate și “plimbate” prin gură timp de aproximativ un un minut, după care pastila se aruncă. Ceea ce rămâne colorat pe suprafața dinților, dar și pe gingie, este de fapt placa bacteriană, care altfel este invizibilă.

Acum începe partea interesantă!

Luați periuța de dinți și începeți periajul. Veți observă cum începe să dispară culoarea de pe dinți, ceea ce semnifică un periaj eficient. În cazul în care mai vedeți colorație, înseamnă că mai trebuie să insistați cu periajul. Durata unui periaj trebuie să fie minim 3 minute!

Aceasta a fost igienizarea personală. Despre igienizarea profesională va urma cât de curând un alt articol!

Mai multe informatii despre medicul stomatolog Ioana Bădărînză poti gasi pe pagina ei de facebook. Pentru programări, Ioana te așteaptă la clinica SmartDental, pe Calea Dorobanților nr. 105, Cluj Napoca. (0749 410 699 / 0264 410 699).
Spread the love!
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *