Perfect smilesWritten by

Top 7 alimente care îți pătează dinții

Dentist tips| Views: 1351

Anumite alimente au un impact mai mare asupra smalțului și dinților tăi decât ai crede. Băuturile închise la culoare care sunt consumate la temperaturi ridicate cum ar fi anumite ceaiuri sau cafeaua, împreună cu vinul roșu sunt în capul listei. Din fericire, nu trebuie neapărat să eliminaţi din dietă astfel de alimente sau băuturi, pentru a vă păstra dinţii albi. O igienă orală corectă și frecventă, alături de o pastă de dinți cu efect de albire care ajută la îndepărtarea petelor pot fi aliații tăi!

1) Ceaiul

Are aceeaşi putere de a păta dinţii ca şi cafeaua. Asta din cauza taninurilor pe care le conţine şi pentru că, în general, ceaiul este consumat la temperaturi ridicate. Pentru a evita orice deteriorare a dinţilor, evitaţi ceaiurile de culoare închisă şi alegeţi-le pe cele de culoare verde, albă sau alte culori mai deschise.

2) Sfecla

Sfecla conţine agenţi de colorare foarte puternici. Sfecla în formă lichidă pătează cel mai rău dinţii, din cauza concentraţiei de coloranţi naturali. Periaţi-vă dinţii la o oră de la consumul de sfeclă sau suc de sfeclă pentru ca, astfel, petele să nu aibă timp să se formeze.

3) Sucurile acidulate închise la culoare

Sucurile de culoare închisă, inclusiv cele fără adaos de zahăr pot păta destul de serios dinţii din cauza culorii pe care o au. Temperatura de servire poate fi un alt factor care ar putea determina deteriorarea smalţului. Se recomandă sorbirea lor cu paiul.

Temperaturile extreme (cald sau rece) cauzează contracţia dinţilor şi îi face mai poroşi şi mai uşor de pătat. În plus, acidul fosforic, acidul citric şi îndulcitorii din sucurile carbogazoase, închise la culoare, favorizează apariţia cariilor dentare.

4) Cafeaua

Cafeaua, însă, este pe primul loc în topul băuturilor care pătează dinţii. Cu toate acestea, cafeaua are şi efecte benefice pentru organism. Puteţi bea o ceaşca de cafea în care să adaugaţi un pic de lapte, pentru a preveni pătarea dinţilor.

5) Coacăze, zmeura, mure şi afinele

Din păcate aceste fructe, care sunt recomandate pentru aportul lor de antioxidanţi şi vitamina C, conţin şi un colorant semi-permanent foarte puternic ce pătează dinţii. Coacăzele, zmeura, murele şi afinele pătează dinţii mai ales dacă sunt consumate sub formă de suc. O variantă practică ar fi să bei sucurile din aceste fructe cu un pai.

6) Vinul roşu

Se ştie că strugurii negri pătează, iar dinţii nu fac excepţie. Din păcate, strugurii negri fermentaţi au un efect mult mai puternic, motiv pentru care se recomandă ca vinul roşu (considerat aliment) să fie consumat mai rar sau chiar evitat dacă ţinem la culoarea albă a dinţilor noştri.

7) Dulciurile lipicioase sau cele dulci-acrişoare

Acadele, caramele, bomboane, trufe de ciocolată , jeleuri, și lista poate continua. Pe lângă faptul că sunt extrem de dulci şi deci bogate în zaharuri care atacă smalţul dinţilor, ele cresc şi nivelul de aciditate din gură. Acizii scot calciul din smalt, erodandu-l si favorizand aparitia cariilor.

Cum îți menții dinții albi?

În primul rând trebuie să eviți aceste alimente, însă trebuie să acorzi și o atenție foarte mare igienei orale. Fă un detartraj o dată la 6 luni sau de fiecare dată când îți recomandă medicul stomatolog. Dacă vrei ca dinții tăi să fie mai albi cu câteva nuanțe, poți încerca benzile de albire Crest. Înainte de a începe tratatamentul, îți recomandăm să iei în considerare următorii pași, pentru a avea parte de un tratament reușit, cu rezultate bune și fără sensibilități. Vezi pașii aici.

Tu ce faci ca să-ţi menţii zambetul alb si stralucitor?

Surse foto/info: www.csid.ro, www.sfatulmedicului.ro, www.pinterest.com, www.unsplash.com
Spread the love!
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *